Microsoft Teams wordt deze week 3 jaar en het aantal gebruikers blijft alsmaar toenemen. (ondertussen 44 miljoen dagelijks actieve gebruikers) Zeker de laatste weken is het aantal gebruikers enorm toegenomen als gevolg van het vele thuiswerk wereldwijd. Laten we even de tijd nemen om de nieuwigheden te bekijken die wij de moeite waard vinden.

Teams meetings

Geluidskwaliteit

Laten we beginnen bij de basis van een kwalitatieve Teams meeting; de audiokwaliteit. Microsoft blijft investeren in het verbeteren van de kwaliteit van meetings en audio/videogesprekken, waardoor nu ook gesprekken via een gebrekkige verbinding mogelijk zijn. Ook werd er tijd en aandacht besteed aan het onderdrukken van achtergrondlawaai. De traditionele vormen onderdrukten alleen constante achtergrondgeluiden, waardoor typ- en rijgeluiden nog steeds storend waren. Dit is nu verleden tijd, omdat Teams het geluid analyseert en beslist of het een stemgeluid is of niet. Zo zou je zelfs chips kunnen eten tijdens je meeting, zonder dat je collega’s hier last van ervaren.

Steek je hand op

In een Teams meeting is het iets moeilijker de juiste timing te vinden om het woord te nemen. Met deze nieuwigheid is het mogelijk om het woord te vragen zonder iemand in de rede te vallen. Er komt een icoontje dat aangeeft dat je graag iets wil vertellen, zodat iedereen in de meeting weet dat jij de volgende bent die aan de beurt is.

Steek je hand op in een Microsoft Teams meeting

Teams voor Medewerkers in Shifts

Gerichte communicatie voor je medewerkers

Met de nieuwe, gerichte communicatie in Teams, is het nu ook mogelijk om tags toe te voegen aan gebruikers aan de hand van hun rollen of locatie. Daarna kan je die tags gebruiken door een @vermelding op te stellen in een kanaal. Gebruik gewoon @tagnaam en alle mensen met de tag worden aangesproken. Daarnaast is het binnenkort ook gedaan met gissen wie er op dit moment een dienst aan het draaien is. Je zal binnenkort gesprekken namelijk kunnen richten naar medewerkers aan hand van de dienst die ze aan het draaien zijn.

Schema filtering in Shifts

Deze nieuwigheid geeft de gebruikers een optie om te filteren per teamlid of schema groepen. Zo wordt het makkelijker om grotere werkschema’s te beheren.

Microsoft Teams Schema filter

Jouw diensten in één oogopslag

Er komt een nieuwe weergaveoptie beschikbaar die je enkel jouw eigen diensten toont. Zo hoef je niet doorheen heel het werkschema te scrollen om je eigen geplande diensten te zien. Dit wordt dan ook de standaard homepagina in Diensten voor medewerkers, in de web- en desktopversie. Voor managers blijft de standaard weergave dezelfde.

Jouw diensten in Microsoft Teams

Teams chat en samenwerking

Teams chat in een uitgeklapt venster

Het komt geregeld voor dat je in meerdere conversaties tegelijk actief bent. Binnenkort kan je individuele Teams chatgesprekken in een ander venster openen zodat je makkelijker kunt schakelen tussen de verschillende gesprekken.

Gebruik Teams zonder (goede) internetverbinding

Microsoft Teams is bezig met de gebruikerservaring voor offline werken te verbeteren. Dat betekent dat het mogelijk zal worden om in Teams te werken vanop het vliegtuig of op een plek met een ronduit erbarmelijke internetverbinding. In een eerste fase wordt het mogelijk om Teams te openen zonder internetverbinding zodat je berichten kan lezen en schrijven. Ook kan je dan doorheen reeds bezochte kanalen bladeren en een overzicht van kalender items raadplegen. Vastgepinde chats en kanalen, zowel als recent bezochte chats en kanalen zullen altijd offline beschikbaar worden.