In de afgelopen maanden is Teams populairder dan ooit geworden. Hoe ik daar bij kom? Wel Microsoft Teams heeft zomaar even 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers. In de laatste maanden hebben ze er maar even 31 miljoen bij gekregen. Natuurlijk heeft Covid-19 daar wat mee te maken, maar toch…

Microsoft zorgt er wel voor dat ze het grote aantal gebruikers te vriend houden. Dat doen ze met geregeld nieuwe functionaliteiten uit te brengen. Voor de maand mei was het een zeer grote release. Daar had hun BUILD event voor ontwikkelaars wat mee te maken. We focussen ons hier specifiek op de nieuwigheden voor de eindgebruikers. Laten we er maar aan beginnen.

Meer instellingen voor je aan een vergadering deelneemt.

In de toekomst zal je net voor je een vergadering ingaat wat meer opties krijgen. Dit vind ik wel handige daar je dan de nodige instellingen (geluid/video/achtergrond) kan doen alvorens je deelneemt.

Meer instellingen voor vergaderingen

Je zal als organisator van een vergadering nu meer instellingen ter beschikking hebben. Klik het icoontje dat een vinkje en kruisje toont.

Een nieuw venster zal open gaan en nu heb je dus de mogelijkheid om te bepalen wie moet wachten in de lobby, je kan de lobby ook gewoon uitschakelen, je kan meldingen aanzetten en je kan selecteren wie presenteren mag.

Aanwezigheidsrapport

Als organisator van een vergadering zal je vanaf nu een rapport kunnen downloaden. Dit doe je in een actieve vergadering. Klik op de lijst met deelnemers en dan kan je rechts bovenaan het rapport downloaden. Dit geeft een lijst weer van de actieve deelnemers.

9 kadertjes

Deze hadden we ook al paar keer aangekondigd via onze sociale kanalen daar we hier heel veel vragen rond kregen. Wanneer je in een vergadering zit zal je vanaf nu 9 personen in beeld krijgen in plaats van vier. Een langverwachte upgrade!

Schermafbeelding van een Teams-vergadering met negen videostreams tegelijk.

Hand opsteken

Zit je in een vergadering en wil je de spreker niet onderbreken? Dat los je nu op door je hand op te steken, virtueel dan. Er is een nieuwe knop bijgekomen met een hand-icoon. Klik je hier op dan gaan de andere zien dat je iets wil zeggen.

Knop voor uw hand omhoogsteken

Kanaalanalyse

Wil je meer inzicht in hoe je Team het doet? Welke kanalen zijn het meest actief? Krijg heel wat interessante inzichten via de nieuwe Teams kanaalstatistieken. Selecteer een Team. Meer opties > Team beheren > Analyse

Pop-out apps

Gebruikelijk speelt alles zich af in één venster binnen Teams. Was voor mezelf soms wel een frustratie om eerlijk te zijn. Later dit jaar zal het mogelijk zijn om apps in een afzonderlijk venster te halen. Zo kan je toch in je apps werken en nog steeds en chat conversatie voeren met je collega’s.

MultiWindow-May.png

Team Templates

Vermoedelijk één van de meer populaire in de lijst van nieuwe functionaliteiten. Al eens een nieuw Team ingericht? Daar komt wel wat bij kijken. Zeker als je dat type Team meerdere malen moet uitrollen. Je moet kanalen aanmaken, apps koppelen, … Microsoft stelt zelf een aantal templates ter beschikking (event management, crisis reatie, hospitaal afdeling,..), maar je kan ook zelf je eigen templates uitwerken. Dat wat past binnen je organisatie. Deze functionaliteit zal geleidelijk uitgerold worden in de komende maanden.

Microsoft Lists in Teams

Nog een zeer interessante nieuwe toevoeging. Deze lijsten zijn simpel, intelligent en flexibel. Dat horen we graag. Je kan er zowat alles in opvolgen wat je wil. Je kan ze aanpassen hoe jij ze wil zien en je kan allerlei regels definiëren zodat je meldingen krijgt wanneer jij dat wenst. Microsoft Lists zal nu dus naar Microsoft Teams komen. Ook hier stellen ze een aantal voorbeelden ter beschikking, maar je kan ook zelf aan de slag op basis van een Excel of een bestaande SharePoint lijst.

Event-Itinerary-list_in-Microsoft-Teams.png

Contextueel zoeken in Teams

Het zal nog eenvoudiger worden om dingen in Teams terug te vinden. Je kent het wel, je bent op zoek naar dat bestand dat je eens hebt zien passeren in een Teams gesprek. Als je binnenkort op CTRL + F klikt dan gaat Teams dat voor je zoeken in het kanaal of chat gesprek waar je op dat moment in zit.

contextual search.png

Meer acties voor de Teams mobile app

Je zal binnenkort meer actief kunnen uitvoeren op een bericht dat je ziet passeren in de Teams mobile app. Zo heb je nog meer mogelijkheden om te reageren op een bericht of als je er een bepaald gevolg aan wil geven zoals bijvoorbeeld een taak aanmaken.

mobile 111.png

Wil je meer weten over Microsoft Teams?