Kent u Winnie De Poeh nog? De beer die verzot is op honing en alles in het werk stelt om honingpotten te vinden. Dit fenomeen bestaat ook online. Cybercriminelen zijn steeds op zoek naar zwakke systemen om deze vervolgens uit te buiten. Vandaar de term ‘honeypot’.

Een honeypot ziet er op het eerste zicht uit als een echt computersysteem met allerlei applicaties en data. Dit is exact de bedoeling. We willen dat internetfraudeurs geloven dat ze een interessant doelwit gevonden hebben. Meer nog, we gaan hen lokken naar een honeypot door zwakke plekken te laten in de beveiliging. Denk maar bijvoorbeeld aan eenvoudige korte wachtwoorden.

Waarom?

De eerste reden is dat een honeypot dient als afleiding. Het echte, beter beveiligde systeem, laten hackers links liggen. Internetfraudeurs kiezen immers voor de weg van de minste weerstand. Het nepsysteem dat we opofferen is de ideale prooi.

De belangrijkste reden is echter dat we kunnen leren van hoe hackers te werk gaan. Iedere dag verschijnen er op het internet betere virussen. Een honeypot verzamelt cruciale informatie die kan helpen bij het opsporen van de nieuwste online bedreigingen.

Zo leert het ons:

  • Waar komen online criminelen vandaan?
  • Hoe groot is de bedreiging?
  • Hoe gaan ze te werk?
  • Op welke gegevens of applicaties richten hackers zich?
  • Hoe goed werkt de huidige online security?

Aan de hand van de vergaarde data kunnen we de online security verbeteren door updates uit te voeren.

Spamval

Een typisch voorbeeld van een honeypot is een nep e-mailadres. We maken deze aan en verbergen het voor alles en iedereen. Met andere woorden geven we het adres aan niemand of vullen we het nergens is. Bijgevolg zijn alle e-mails die binnenkomen Spam. Zo kunnen we alle afzenders en IP-adressen automatisch blokkeren en toevoegen aan de zwarte lijst voor de hele organisatie.

Heb ik dit nodig?

Neen, als bedrijf hebt u dit niet meteen nodig. Indien u beschikt over een goede security partner zullen zij dit vuile werk voor u opknappen. Hierdoor bent u steeds uitstekend beschermd door de nieuwste beveiligingstechnieken te implementeren. Als uw virusscanner vraagt om te updaten, stelt u dit best niet uit. Het is inderdaad vervelend iedere keer die pop-up weg te klikken, maar het heeft dus zijn functie.

Is uw bedrijf de primus van de klas? Zijn jullie mee met de online beveiligingstechnieken? Contacteer ons en we zoeken het voor u uit. Daarnaast is het misschien interessant eens na te denken over een all-in-one Cybersecurity Pack. Deze beschermt u tegen alle nieuwe bedreigingen die circuleren op het internet.  

Wilt u eens gratis een professionele antivirus uitproberen? Klik dan hier