Sinds het begin van de COVID-19 crisis kenden zowat alle communicatieplatformen een exponentiële groei aan gebruikers. Denk maar aan Microsoft Teams, Zoom en Slack. In tegenstelling tot de andere platformen waarbij videobellen een leuke extra is, draait Zoom volledig rond videocommunicatie en het gebruiksgemak daarvan. Zo is het organiseren van een videogesprek kinderspel in Zoom. Microsoft Teams, de grote tegenhanger, scoort op alle anderen vlakken beter. Eenvoudig videobellen was echter nog de achilleshiel. Tot nu.    

Meet Now

Om de videokloof te dichten met Zoom test Microsoft momenteel heel wat nieuwe functies uit, één daarvan is ‘Meet Now’. Deze zal geïntegreerd zijn in het besturingssysteem van Windows 10 en staat het toe om via een icoon in de startbalk rechtstreeks toegang te hebben tot videomeetings via de Meet Now-functionaliteit in Skype. Deze videogesprekken kan iedereen bijwonen met een openbare link, zelfs zonder Skype-account.

Fakkel overnemen van Zoom

Microsoft hoopt dat, door de eenvoudige toegang tot videogesprekken via ‘Meet Now’, zij de fakkel op vlak van videovergaderingen kunnen overnemen van Zoom. Voor velen lijkt Skype een rare keuze te zijn aangezien Microsoft de laatste jaren volop inzet op Teams en Skype for Business halverwege 2021 ophoudt te bestaan. Skype zou dan volledig opgenomen worden in Teams. Sinds 2019 worden Microsoft 365 klanten trouwens al omgeleid naar Teams. Het is dus duidelijk dat deze nieuwe functie eerst haar meerwaarde zal moeten bevestigen in Skype alvorens de stap mee te mogen maken naar Teams.

Zoom is de grote verliezer

Indien ‘Meet Now’ aanslaat zal Zoom de laatste grote troef die ze nog in handen hadden, zien verdwijnen als sneeuw voor de zon. Want op andere vlakken komt Teams zoals eerder gezegd steeds als winnaar uit de bus. Vooral op vlak van security en integraties moet Zoom onderdoen voor de tegenhanger van Microsoft. In het verleden verschenen er tal van nieuwsberichten dat Zoom data doorverkocht had aan Facebook en op het Dark Web stonden tal van persoonlijke gegevens te koop van Zoom-gebruikers. Daarnaast is het Teams-platform veel sterker door de integratie met het hele Microsoft 365 pakket. Dit vergemakkelijkt interne collaboratie door met meerdere gebruikers aan bijvoorbeeld hetzelfde Word of Excel-bestand te werken.

Wilt u meer weten over Microsoft Teams? Of wilt u hiermee aan de slag gaan? Contacteer ons dan voor de mogelijkheden.