Of u aan telewerk doet of toch aanwezig bent op kantoor, Teams komt beide partijen ten goede. De tool verbindt werknemers zodat iedereen zo productief en veilig mogelijk blijft terwijl we ons aanpassen aan de nieuwe manier van werken anno 2021. Vergaderingen, gesprekken, chatten, de vertrouwde Office-apps en workflows voor bedrijfsproccessen. Het zit allemaal in de applicatie.  

Wij geven de komende weken 10 tips en talrijke trucs om de productiviteit en samenwerking in het team te maximaliseren. Vandaag volgt tip 6.

Beheer het welzijn

De manier waarop we werken is zeer fel veranderd, denk maar aan de exponentiële toename van ‘thuiswerken’. Wel moeten we nog altijd dezelfde workload en bedrijfsdoelstellingen behalen. Dit vergt extra energie van medewerkers en kan leiden tot een toename van stress. Daarom is het zo belangrijk om van het welzijn van medewerkers een topprioriteit te maken. Bijgevolg moet het management een ondersteunende omgeving aanbieden met de juiste tools zodat iedereen zijn werk naar behoren kan uitvoeren.    

  • De fout die veel mensen maken tijdens thuiswerken is dat ze geen grenzen durven stellen. De computer blijft van ’s morgens tot ’s avonds aan, want ze durven deze niet afsluiten omdat er nog iets kan binnenkomen. Als bedrijf moet u gezonde grenzen handhaven door iedereen focusmomenten doorheen de dag te laten blokkeren. Doordat uw medewerkers hun status instellen op ‘afwezig’ of ‘niet storen’ kunnen ze afleiding en onderbrekingen vermijden. Dat geeft hen de gelegenheid in alle rust aan iets te werken. Na de uren gaat de laptop onherroepelijk uit en dankzij ‘stille uren’ op de smartphone worden alle meldingen binnen Teams gedempt.
  • Het klinkt heel onnozel, maar gebruik zeker emoji’s, GIF’s en stickers in gesprekken om het informele contact van op kantoor na te bootsen. Geef elkaar ook zeker positieve feedback na het voltooien van een taak. Af en toe eens iemand een schouderklopje geven en waardering kenbaar maken, zorgt ervoor dat het moreel hoog blijft van de troepen. De mens is nu eenmaal een sociaal dier. Door afzondering en gebrek aan enige vorm van feedback raakt eender welke medewerker moedeloos na verloop van tijd.   

Wilt u meer weten over Microsoft Teams? Of hiermee aan de slag gaan?
Neem dan zeker contact op met ons.

Please follow and like us: