Microsoft kondigde een tijdje geleden de updates van maart al aan. Dit deden ze op hun jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT-professionals. Er is een hele waslijst aan nieuwigheden, maar we gaan je niet vervelen met alle details. Daarom hebben wij alle updates gebundeld die volgens ons het meeste impact zullen hebben op gebruikers van Teams.

Naar waar evolueert Microsoft Teams?

Microsoft zorgt ervoor dat Teams beter aansluit bij een hybride werkwereld. De Covid-19 pandemie heeft immers een aardverschuiving teweeggebracht op ons begrip van waar werken plaatsvindt. Dit grote ‘thuiswerkexperiment’ bewees dat je niet altijd op kantoor dient te vertoeven om productief te zijn. In de toekomst zal het veel gebruikelijker worden dat mensen ten minste een deel van hun tijd van thuis uit werken. Met de nieuwe Teams-updates probeert Microsoft klanten te helpen zich voor te bereiden op deze nieuwe realiteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste wijzigingen in het platform.

Verbeteringen op het gebied van samenwerking

Teams Connect is een nieuwe functie waarmee je een kanaal kunt delen met mensen buiten je organisatie. Het doel is om medewerkers vloeiender te laten samenwerken met externe partijen (terwijl beheerders volledige controle hebben over wat er in deze kanalen kan worden gedeeld).

Bijvoorbeeld, als een externe aannemer met je samenwerkt aan een project, zou je normaal gesproken willen dat ze bereikbaar zijn via Teams. Tot nu toe moest je dan een ingewikkeld proces doorlopen om ze toe te voegen aan de Active Directory van je organisatie. Maar met Teams Connect kun je die externe partijen gewoon in een beveiligd kanaal lussen om meteen samen beginnen te werken.

Verbetering van de vergaderervaring

Microsoft gelooft dat videogesprekken een alomtegenwoordig onderdeel van ons professionele leven zullen worden. Dit inclusief ‘hybride’ gesprekken waarbij sommige werknemers in een vergaderruimte op kantoor zijn, terwijl anderen inbellen. Daarom hebben ze de videopresentatie en de belervaring van Teams verbeterd:

  • PowerPoint Live

In plaats van alleen een bureaublad te delen bij het presenteren van een deck, biedt PowerPoint Live een aantrekkelijkere manier om mensen door uw presentaties te leiden. Vanuit één enkele weergave kan de presentator zijn aantekeningen, de chat van de vergadering en de dia’s zelf zien.

PowerPoint Live
  • Presenteer modus

Microsoft heeft ook de presentatieweergave in Teams verbeterd. De presentator kan verschijnen als een standout (die zijn video vóór de inhoud toont), reporter modus (waar de inhoud boven de schouder van de spreker verschijnt), of side by side (waar zijn video feed naast de inhoud verschijnt).

  • Verbeterd zicht op de kamer

Microsoft heeft ook gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid en de kijkerervaring bij videogesprekken. De Dynamische weergave verschuift bijvoorbeeld op intelligente wijze tussen video zodat actieve sprekers meer ruimte op het scherm innemen. Ondertussen zorgt de nieuwe galerijweergave ervoor dat hybride vergaderingen natuurlijker aanvoelen. Als sommige medewerkers inbellen terwijl anderen op kantoor zijn, is het met de Gallery-weergave makkelijker om te zien wie er aan het woord is.

  • Meer reactiemogelijkheden

Wanneer mensen vergaderingen van buiten het kantoor bijwonen, kan het relatief moeilijk zijn om een gevoel te krijgen van de stemming ‘in de kamer’. Microsoft heeft verschillende nieuwe functies geïntroduceerd waarmee mensen kunnen reageren en laten zien hoe ze zich voelen – inclusief het gebruik van emoji’s – die op het scherm verschijnen (bijvoorbeeld om te applaudisseren voor goed nieuws).

live reacties

Extra beheertools voor de organisatie

Microsoft wil graag dat mensen meer tijd kunnen besteden aan hun werk in Teams en biedt daarom verschillende functies die de bedrijfsadministratie ondersteunen. Met de nieuwe functie voor goedkeuringsprocessen kunnen afdelingsmanagers hun personeel bijvoorbeeld vragen om in Teams goedkeuringsformulieren in te vullen voor thuiswerkverzoeken, ziekteverlof of betaalde vakanties.

Daarnaast zijn er nog tal van andere nieuwigheden waar we niet dieper op ingaan zoals:

  • Extra beveiligingsfuncties
  • Integratie van nieuwe toestellen voor gebruik met Teams
  • Uitbreidingen op het geven van webinars

Voila, nu ben je weer up-to-date met alle nieuwigheden die Microsoft ons deze maand voorschotelt.

Heb je toch nog vragen of wil je met Teams aan de slag? Contacteer ons dan gerust via hello@behindyourbusiness.be