Eind dit jaar komt er voor het eerst sinds 2015 een nieuwe versie van Microsoft Windows uit!
Voor de geïnteresseerden is er in de tussentijd een testversie beschikbaar, maar het grote publiek zal ten vroegste tot oktober geduld moeten uitoefenen.

De grootste veranderingen in Windows 11 zit hem in de gewijzigde interface en diverse nieuwe functies. Deze moeten de productiviteit verhogen nu meer mensen wereldwijd schipperen tussen thuis en kantoor voor hun werk. Als u momenteel een Windows 10-gebruiker bent, zal Windows 11 beschikbaar zijn als een gratis upgrade. Op voorwaarde natuurlijk dat uw toestel voldoet aan de technische vereisten.

Design

Windows 11 geeft ons een gloednieuwe, meer Mac-achtige interface. Het heeft een strak ontwerp met afgeronde hoeken en pasteltinten. Het iconische menu Start verhuist ook naar het midden van het scherm, samen met de taakbalk. Maar die kun je desgewenst weer naar links verplaatsen, zoals nu het geval is in Windows 10.

Credits @Microsoft

Integratie met Android applicaties

Android-apps komen naar Windows 11 en zijn te installeren via de nieuwe Microsoft Store. Dit is een functionaliteit waar Windows-gebruikers al jaren op zaten te wachten. Na jaren van koppig doen geeft Microsoft dus eindelijk toe wat het begin markeert in de richting van het samenvoegen van mobiele en laptop-apparaten.

Betere virtuele desktops

Met Windows 11 kun je virtuele desktops instellen op een manier die meer lijkt op Macs, waarbij je kunt schakelen tussen meerdere desktops tegelijk voor privé-, werk-, school- of gaming doeleinden. In Windows 10 was dit moeilijker in te stellen en te gebruiken.

Microsoft Teams krijgt een prominente rol

Teams krijgt een facelift en wordt direct geïntegreerd in de taakbalk van Windows 11, waardoor het gemakkelijker toegankelijk wordt (en een beetje meer lijkt op FaceTime van Apple). Je krijgt toegang tot Teams vanuit Windows, Mac, Android of iOS.

Het mag dus duidelijk zijn dat Microsoft het zwaar geschut heeft boven gehaald om de gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren. Wat hierin opvalt is dat ze toch duidelijk de mosterd zijn gaan halen bij grote concurrent Apple. Met hun stokpaardje Microsoft Teams, dat het afgelopen anderhalf jaar harder groeide dan onkruid in een moestuin, zet de techgigang verder de aanval in op alles wat enige functionaliteiten deelt met de applicatie. Zoals videogesprekken in Apple FaceTime.