Hoe zat het nu weer met de licenties van Microsoft? Is het Office 365 of Microsoft 365? Veel mensen zijn gefrustreerd omdat ze het overzicht volledig kwijt zijn, én dat snappen we. Het is nu eenmaal niet makkelijk om de verschillen simpelweg op te sommen. Daarbij willen we jullie graag helpen door enkele van de meest gestelde vragen te beantwoorden. Zo heb je toch al een klein overzicht in dit bos van Microsoft waar je de bomen niet meer ziet.

Het verschil tussen Office 365 en Microsoft 365?

Het simpele antwoord is dat Office 365 deel uitmaakt van Microsoft 365. Microsoft 365 is veel omvattender en bevat Office 365 aangevuld met extra features.

Office 365 bevat productiviteitstools van Microsoft zoals Word, SharePoint, Teams etc… Microsoft 365 bevat deze tools alsook besturingssysteem Windows 10/11 en uitgebreidere mogelijkheden voor beheer en beveiliging. Denk maar aan Remote desktop server (RDS), gebruik van Citrix of Azure Active Directory om achter de schermen op organisatieniveau de juiste instellingen te configureren. Een van die zaken binnen AAD is tweestapsverificatie, tegenwoordig echt een regelrechte aanrader.

. Microsoft 365 is veel omvattender en bevat Office 365 aangevuld met extra features.

Office 365 bevat productiviteitstools van Microsoft zoals Word, SharePoint, Teams etc… Microsoft 365 bevat deze tools alsook besturingssysteem Windows 10/11 en uitgebreidere mogelijkheden voor beheer en beveiliging. Denk maar aan Remote desktop server (RDS), gebruik van Citrix of Azure Active Directory om achter de schermen op organisatieniveau de juiste instellingen te configureren. Een van die zaken binnen AAD is tweestapsverificatie, tegenwoordig echt een regelrechte aanrader.

Wat is het verschil tussen Microsoft Business en Microsoft Enterprise licenties?

Tussen deze 2 licenties is het grote verschil dat Microsoft Business gericht is op kmo’s en Microsoft Enterprise eerder op grotere ondernemingen. Enterprise licenties zijn tevens verplicht vanaf 300 gebruikers binnen dezelfde organisatie. Ondernemingen die deze limiet niet overschrijden, kunnen wel gebruik maken van Microsoft Business licenties.

Dit is echter niet het enigste verschil. Soms zijn er organisaties met minder dan 300 werknemers die toch kiezen voor Enterprise licenties. Dit komt omdat Microsoft Enterprise licenties meer mogelijkheden bieden met betrekking tot serveropties, want bij dit type is zowel on-premise als hybride mogelijk. Microsoft Business daarentegen werkt voor gebruikers die uitsluitend in de cloud werken.

Overzicht enkele van de meestvoorkomende licenties en tegenhanger met ongeveer dezelfde mogelijkheden:

Microsoft BusinessMicrosoft Enterprise
Microsoft Business BasicE1
Microsoft Business StandardE3
Microsoft Business PremiumE5

Daarnaast zijn er ook nog licenties voor het onderwijs (A1, A3, A5), voor overheidsinstanties (G1, G3, G5) en voor eerstelijnsmedewerkers (F1). Non-profit organisaties krijgen daarnaast kortingen bij Microsoft bij de aanschaf van licenties. Dit is iets waarvoor uw IT-partner normaal gezien aanvraag voor indient.

Meer informatie over de verschillen vind je op de website van Microsoft zelf.

Moet iedereen binnen mijn organisatie dezelfde licenties hebben?

Dit is niet nodig. Het is perfect mogelijk om andere licenties aan te schaffen voor ieder type gebruiker. Denk maar aan lagere licenties voor stagiairs, tijdelijke werkkrachten of mensen die minder gebruik moeten maken van de computer. Hiervoor is er wel een kanttekening aangezien Microsoft de eigen policy heeft gewijzigd begin dit jaar (2022). Licenties die op jaarbasis aangeschaft worden, zijn slechts jaarlijks opzegbaar. Er bestaan ook maandelijkse licenties, maar de prijs hiervan ligt 20% hoger. Soms is het daardoor voordeliger om jaarlijks licenties aan te kopen en deze door te schuiven bij verloop van personeel.

Hoe weet ik welke licentie(s) bij mijn organisatie past?

Dit is op voorhand moeilijk te zeggen en hangt af van de specifieke noden. Uiteraard heb je wel een idee in welke richting te kijken. Gaat het over onderwijs of een overheidsinstelling? Daarvoor zijn speciale licenties voor uitgewerkt. Heb je meer dan 300 gebruikers? Kijk dan naar Microsoft Enterprise licenties.

Het beste is om hiervoor een IT-partner aan te spreken die naar je luistert en exact kan aanbevelen wat nodig is. Tevens kunnen ze zorgen voor de uitrol van de eigen Microsoft 365-omgeving, eventuele opleidingen en de nodige veiligheidsvereisten configureren.

Meer informatie? Contacteer ons dan gerust.

Please follow and like us: