OneDrive is een plaats waar je persoonlijke bestanden kan plaatsen. Met een Office 365 abonnement kan je tot wel 1TB aan persoonlijke bestanden wegschrijven in de Microsoft cloud. Na de bekendmaking door Microsoft deze zomer is OneDrive Personal Vault nu ook beschikbaar gemaakt voor het grote publiek.

OneDrive Personal Vault is een beveiligde plaats in OneDrive waar je enkel in kan na dubbele authenticatie. Daarnaast krijg je ook een aantal nieuwe beveiligde functionaliteiten die zorgen voor veilige opslag en waarmee datalekken vermeden kunnen worden.

Maar die dubbele authenticatie, wat wil dit nu juist zeggen? Dit wordt ook wel two-factor of multi-factor authenticatie genoemd. Naast je gebruikelijk gebruikersnaam en wachtwoord moet je je kenbaar maken via vingerafdruk, gezicht, PIN of code die via SMS of e-mail verstuurd wordt.

Persoonlijke dataopslag is een populair doelwit van hackers. Het is bovendien een feit dat mensen niet vaak genoeg hun wachtwoorden aanpassen. Daarom is de OneDrive Personal Vault een uitstekende bescherming voor je persoonlijke documenten, foto’s en andere bestanden. Typische voorbeelden zijn verzekeringsdocumenten, kopie van e-id, …

Naast de extra authenticatie krijg je ook nog de volgende super veilige functionaliteiten:

  • Scan & shoot: Met de OneDrive app kan je een scan van een document nemen of een foto en deze onmiddellijk opslaan in je Personal Vault. Zo blijven ze uit mogelijks onveilige plekken zoals je smartphone camera rol.
  • Automatisch sluiten: Je persoonlijke kluis voor bestanden zal automatisch sluiten na een periode van inactiviteit. Je kan zelf bepalen hoe lang dit is.
  • BitLocker encryptie: Op Windows 10 PC’s zal OneDrive je Personal Vault bestanden plaatsen in een BitLocker geëncrypteerde zone.
  • Restricted sharing: Om datalekken van beveiligde bestanden te voorkomen is het niet mogelijk om bestanden uit je Personal Vault te delen.
Animated image of a user verifying her identity in OneDrive Personal Vault.

Microsoft is momenteel wereldwijd deze functionaliteit aan het lanceren. Geleidelijk zal iedereen het ter beschikking hebben. Zie je het nog niet staan, dan moet je nog even geduld hebben.