Als jongeren terecht komen in de jeugdhulp, zijn er vaak tal van administratieve handelingen vereist. Daarnaast is informatie terugvinden over het voorafgaande hulpaanbod niet altijd evident. Om deze gegevens te centraliseren, lanceerde Agentschap Opgroeien het platform e-Youth dat verschillende systemen onder één dak brengt.

Twee Alkense organisaties als katalysator in het e-Youth verhaal

Eind 2020 sloegen wij van Behind Your Business en VZW De Wiekslag de handen in elkaar om de begeleiding van jongeren te optimaliseren. Vooral op administratief vlak was er veel ruimte voor verbetering, want er werd veel tijd verloren met tijdrovende registraties. Vaak ook naar de overheid toe.

Hierdoor bleef er minder tijd over voor de belangrijkste taak, het effectief begeleiden van de jongeren. In co-creatie ontwikkelden beide partijen een innovatieve applicatie, genaamd JeugdLink. Grote primeur in het hele verhaal is dat JeugdLink daarbovenop de eerste applicatie ooit in België is die gegevens kan uitwisselen met e-Youth.

Het is onze bedoeling om altijd de beste oplossingen aan te bieden. JeugdLink zal impact hebben op de jeugdzorg in heel België wat ons veel voldoening geeft en trots maakt.
               
Sven Vanoirbeek – CEO van ‘Behind Your Business’

Wat betekent de connectie met e-Youth voor jeugdhulp?

De connectie met e-Youth betekende een antwoord op één van de grootste ergernissen uit de sector. Iedere voorziening moet verplicht cijfermatige informatie doorgeven aan de overheid. Dit betekende vroeger handmatig werk dat veel inspanningen vroeg. Vervolgens moest deze data ingevoerd worden in platformen zoals BINC en de Moduledatabank.

JeugdLink houdt in eerste instantie alle gegevens bij over het toegewezen hulpaanbod, voert het nodige rekenwerk uit en geeft vervolgens inzichten over de jeugdhulp. Door de koppeling met e-Youth stroomt de data automatisch door naar de overheid. Een unicum voor jeugdhulp in Vlaanderen en een grote last die van de schouders van alle organisaties valt. 

Eindelijk! Is een toepasselijk woord dat je nu binnen onze organisatie zal horen en in de hele sector.
Erwin Penxten – Directeur Ondersteunende Diensten van ‘De Wiekslag vzw’

Links: Erwin Penxten (De Wiekslag vzw) – Rechts: Sven Vanoirbeek (Behind Your Business)

Nauwe samenwerking met Agentschap Opgroeien

De koppeling met e-Youth kwam er niet zomaar. Het initiële idee was er, maar de uitvoering hiervan moest in de praktijk nog volledig gebeuren. Maandenlang stonden onze developers en die van Agentschap Opgroeien constant in contact met elkaar om het project in goede banen te leiden en het systeem op punt te zetten.

Nu is het eindelijk zover met de succesvolle uitrol bij De Wiekslag, de eerste geslaagde data-uitwisseling ooit met e-Youth! Een kleine stap die een wereld van verschil kan maken voor de 11.000 jongeren die jaarlijks nood hebben aan het hulpaanbod.

Voor meer informatie, bekijk onze pagina over het ontwikkelde product: www.jeugdlink.be