De hoogmis van techgigant Microsoft, beter gekend als “Microsoft Build” vond plaats eind mei en werd ingeleid door een keynote van CEO Satya Nadella. Deze jaarlijkse gebeurtenis dient als ontwikkelaarsconferentie voor professionals uit de IT waar men aankondigingen doet gevolgd door trainingsessies voor ontwikkelaars.

Tijdens het evenement dat meerdere dagen duurt kondigt Microsoft ook altijd updates aan voor alle diensten en producten zoals Windows 11, Office 365 en Azure. Een glimp als het ware hoe de digitale toekomst eruit zal zien voor ontwikkelaars. Wij hebben voor u de meest interessante aankondigingen op een rijtje gezet.

Cloud is de toekomst

Op zich geen grote verrassing aangezien veel partijen de nood inzagen en de omslag reeds maakten naar de cloud. Onder de techreuzen woedt echter een ware wedloop om deze slag thuis te halen. Momenteel is AWS van Amazon op basis van grootte de koploper, maar Microsoft Azure loopt niet ver achter met meer dan 60 datacenters over heel de planeet. Met steeds nieuwe updates en extra features hoopt Microsoft het laken meer en meer naar zich toe te trekken.

Alles om nog sneller te ontwikkelen

In 2021 kwam Microsoft al op de proppen met de online ontwikkelomgeving ‘Code Spaces’. Nu gaan ze nog een stap verder met de aankondiging van de ‘Dev Box”. Een Virtual desktop-omgeving om nog sneller te kunnen ontwikkelen. Deze clouddienst is in feite een digitaal workstation waarmee ontwikkelaars toegang hebben tot alle nodige tools en hardware zonder dat ze zelf hiervoor infrastructuur moeten voorzien. Ze moeten dus geen rekening meer houden met het onderhoud en de configuratie van hun hardware. Iets wat moeilijk bij te hebben is aangezien technologie zo snel evolueert.

De bedoeling hierachter is om zo snel mogelijk een concept uit te werken. En vervolgens deze code te delen via de cloud met de wereld zoals via GitHub. Deze stroomversnelling moet zorgen dat wereldwijd mensen op zeer korte termijn nieuwe zaken kunnen ontwikkelen en verspreiden.

Low code/no code

Er is te veel vraag naar en er zijn te weinig ontwikkelaars. Dus als applicaties eenvoudiger ontwikkeld kunnen worden, hebben ontwikkelaars meer tijd voor complexere zaken. Microsoft faciliteert deze visie met zijn eigen Power Platform. Een suite die bestaat uit tal van apps, services, connectors en een data platform. Met deze toepassing zijn we in staat om handmatige bedrijfsactiviteiten om te zetten in digitale, geautomatiseerde processen via rijke bedrijfslogica en workflow-mogelijkheden. Bovendien hebben deze apps een responsive design en kunnen ze naadloos in een browser en op mobiele apparaten (telefoon of tablet) worden gebruikt. Power Apps “democratiseert” als het ware de ervaring van het bouwen van bedrijfsapplicaties door gebruikers in staat te stellen op maat gemaakte business apps, met tal van features, te ontwikkelen zonder één regel code. Want in plaats van programmatie is het meer een kwestie van configuratie, iets wat zelfs vaak zonder enige hulp van ontwikkelaars kan gedaan worden door business users.

Vragen hierover? Of bekijken of deze zaken ook voor uw bedrijf interessant zijn?
Neem dan zeker vrijblijvend contact op met ons.