Er zijn twee uitdagingen die het voor de IT-sector tegenwoordig steeds moeilijker maken. De eerste is dat steeds meer organisaties op zeer korte termijn verwachten dat er voor hen een bedrijfsapplicatie op maat wordt gebouwd. En daarnaast is er een nijpend tekort aan developers om al deze applicaties te ontwikkelen. Een enorme kloof tussen vraag en aanbod bijgevolg. Om deze problemen te tackelen, vond er op digitaal vlak een revolutie plaats: Die van ‘low code’. Momenteel woekert deze nog net onder het oppervlak, maar ieder moment gaat deze een wereldwijd fenomeen worden.

Wat is low code?

Bij low code maakt men minder gebruik van softwareontwikkeling aan de hand van complexe code waarbij uitgebreide programmeerkennis nodig is. Door het principe van low code kunnen developers professionele applicaties ontwikkelen op basis van een reeds bestaande grafische gebruikersomgeving en het instellen van configuraties. Dit vervangt het pure programmeren in code wat zeer veel tijd in beslag neemt. Hierdoor kunnen IT-bedrijven sneller en professioneler software voor eindgebruikers bouwen.

Low code zorgt dus voor een verlaging van de ontwikkelkosten en verhoging van de algemene productiviteit. Niet alleen de productiviteit van de softwarebouwers, maar ook voor de bedrijven die de applicaties gebruiken. Deze zorgen voor een snelle bedrijfstransformatie en automatiseringen van processen. Nog meer weten over het begrip low code? Klik dan hier.

De revolutie

Net zoals WordPress of Drupal het bouwen van websites ooit vergemakkelijkten, gaat low code dit betekenen voor het ontwikkelen van software. Belangrijke begrippen van de digitale transformatie zoals cloud en agile zijn welgekend bij ieder softwarebedrijf. Om daarop succesvol verder te borduren, is het gebruiken van low code ontwikkeling van software cruciaal. Zo kan men tijd en geld besparen ten opzichte van softwareontwikkeling van voordien. In plaats van altijd opnieuw te beginnen, kunnen bestaande modellen gebruikt worden voor andere projecten en kan men deze configureren op basis van de noden. Naar voorspelling zal low code het begrip worden op vlak softwareontwikkeling.

De toekomst

Volgens onderzoek van Forrester zullen de komende 5 jaar meer bedrijfsapplicaties gebouwd worden dan alle gebouwde applicaties van de afgelopen 40 jaar. De vraag naar softwareontwikkeling is echter 5 keer zo hoog dan IT-bedrijven aankunnen. Vandaar dat low code steeds prominenter op de voorgrond zal verschijnen komende jaren. Gebruik maken van low code zorgt immers voor een verlaging van 74% in de app-ontwikkelingskosten ten opzichte van traditionele applicatieontwikkeling. “De toekomst is aan low code. Lang leve de low code revolutie!”

Klik hier om meer weten over low code ontwikkeling van bedrijfssoftware. Of gebruik onze prijssimulator om te bekijken wat een low code app kost.