Begin dit jaar introduceerde Microsoft een zeer interessante nieuwigheid voor hun Power Platform, Microsoft Power Fx. Het is een open source codeertaal gebaseerd op Microsoft Excel waardoor zelfs leken zonder enige programmeerkennis het kunnen gebruiken! Waar vroeger enkel experts applicaties konden coderen, zal dit in de toekomst meer en meer toegankelijk worden voor iedereen: Het zogenaamde ‘Citizen Development’. Power FX speelt hierin een cruciale rol.

Credits @Microsoft

De 3 grote troeven van Power FX

  1. Het is open source, net zoals de toekomst van programmeren en Microsoft borduurt verder op deze evolutie. Met Power Fx brengen ze dezelfde open aanpak als bij C# en Typescript naar de low-code wereld. Omdat Microsoft Power Fx zal open-sourcen, wordt de taal beschikbaar voor open bijdrage door de volledige gemeenschap op GitHub.
  • Power Fx is gebaseerd op Microsoft Excel. Dankzij deze formules, al gekend bij miljoenen gebruikers, stelt Power Fx een breed scala van mensen in staat om vaardigheden die ze al kennen toe te passen bij low-code oplossingen. Power Fx wordt een gemeenschappelijke basis voor zowel zakelijke gebruikers als professionele ontwikkelaars om logica uit te drukken en problemen op te lossen.
  • Power Fx is gebouwd voor low-code. Power Fx is al de basis van het Microsoft Power Apps canvas. Microsoft zal het gebruik ervan in het Power Platform uitbreiden naar Microsoft Dataverse, Microsoft Power Automate, Microsoft Power Virtual Agents en nog veel meer. Hierdoor wordt het voor iedereen nog eenvoudiger om aan de slag te gaan met low-code applicaties.

Ook aan de echte ontwikkelaars is gedacht

Niet alleen voor de non-developers is Power FX interessant. Microsoft stelt professionele ontwikkelaars ook in staat om met Power FX aan de slag te gaan en sneller eenvoudige applicaties te bouwen. Met daarbovenop natuurlijk de uitbreidingsmogelijkheid om met geavanceerde tools deze applicaties naar een nog hoger niveau te tillen.

Waarom is low-code zo belangrijk?

Vroeger waren bedrijfsapplicaties enkel iets voor de grotere organisaties die hier ruime budgetten tegenaan smeten. Dankzij low-code development worden applicaties die de bedrijfswerking optimaliseren toegankelijk voor iedereen. Want niet alleen het ontwikkelingsproces vermindert drastisch met als gevolg veel lagere kosten. Low-code is door iedereen te gebruiken. Zelfs zonder enige voorkennis op gebied van programmeren.

Moesten er toch uitgebreide functionaliteiten moeten gecodeerd worden op maat, kan ieder bedrijf gespecialiseerd in het Power Platform uw bedrijf verder op weg helpen. Denk maar aan een werkbonnentool of applicatie om cliëntinfo te registreren. Intern kan iemand via low-code development de applicatie op poten zetten. Als er nadien complexe functionaliteiten of externe integraties aan te pas komen, kan u bijvoorbeeld rekenen op Behind Your Business. Interesse in een eigen applicatie die het werk vereenvoudigt? Neem dan zeker eens contact op met ons aanspreekpunt mathias.roosen@behindyourbusiness.be